
آموزش انتقال داده از متاتریدر ۵ به بورستستر ۴
در این بخش، شیوه صحیح خروجی گرفتن داده از نرمافزار متاتریدر ۵ و ورود آن به نرمافزار بورستستر۴ میپردازیم. ممکن است کاربران به دلایل متفاوتی نیاز به انتقال داده از نرمافزار متاتریدر ۵ به بورستستر داشته باشند. یکی از این دلایل، انتقال دادههای بازارهای ایران میان این دو نرمافزار است. به دلیل کم بودن عمق بازار، عملاً بخش عمدهای از نمادهای موجود در بازار بورس اوراق بهادار، نمودار قابل اتکایی در قابهای زمانی کمتر از روزانه ندارند. با این حال، هر چه بتوان دادههای بیشتری از نوسانات ریز بازار در دست داشت، میتوان شبیهسازی نزدیکتری به بازار زنده و واقعی را تولید کرد. برای این منظور، به شیوهای که در این آموزش ارائه میگردد، تلاش خواهیم کرد دادههای ریز بازار را از متاتریدر دریافت و سپس با اعمال تنظیمات مناسب، به بورستستر وارد کنیم.
پیشنیازها
برای شروع، باید نرمافزار متاتریدر ۵ را روی سیستم خود نصب کرده و با حساب واقعی یا نمایشی (Demo) به اطلاعات بازارهای مالی ایران دسترسی داشته باشید. در حال حاضر، تنها روش دسترسی به این دادهها، متصل کردن متاتریدر به سرورهای کارگزاری مفید است. برای سهولت در تنظیمات، میتوانید به وبسایت کارگزاری مفید و بخش مربوط به نرمافزار مفیدتریدر مراجعه کنید. میتوانید آموزشهای اولیه کار با این نرمافزار از جمله باز کردن حساب نمایشی را در همین سایت بیابید. پس از آنکه تنظیمات لازم را برای اتصال به این سرور را انجام دادید، همه چیز برای شروع کار، آماده است.
شروع کار
از نوار ابزار یا از منوی View، گزینه Symbols را انتخاب کنید. میتوانید از کلیدهای میانبر Ctrl+U را نیز استفاده کنید.
در پنجره Symbol و زیر برگه Specification میتوانید نماد مورد نظر خود را انتخاب کنید.
گرفتن داده قابهای زمانی
در برگه Bars میتوانید تنظیمات مربوط به گرفتن خروجی بر اساس شمعها را انجام دهید. در اینجا میتوان قاب زمانی خود را (از M1 تا Monthly) انتخاب کنید. همچنین بایستی بازه زمانی مورد نظرتان برای خروجی گرفتن را تعیین کنید. پس از انجام این تنظیمات، میتوانید روی دکمه Request کلیک کنید تا دادهها مورد نظر، از سرور دریافت شوند.
پس از کلیک روی دکمه request بسته به سرعت اینترنتتان، زمانی طول خواهد کشید تا چنین نتیجهای را دریافت خواهید کرد. همانطور که میبینید، این دادهها مربوط به شمعهای M1 هستند و دارای ستونهای تاریخ و زمان، قیمتهای OHLC، تعداد معاملات، حجم معاملات و اسپرد (تفاوت میان تقاضای خرید و فروش) است.
اگر قاب زمانی انتخابی شما طوری باشد که تعداد شمعهای مربوط به آن در بازه زمانی شما زیاد شود، ممکن است با پیامی مشابه پیامی که در گوشه بالا-چپ پنجره ظاهر شده است مواجه شود. این پیام، میگوید که تعداد شمعها، به دلیل تنظیمات برنامه، محدود شدهاند.
برای تغییر تنظیمات محدود کننده تعداد شمع، به منوی Tools > Options رفته و زیر برگه Charts میزان حداکثر شمعها را افزایش و یا روی نامحدود (Unlimited) قرار دهید. پس از این انجام تنظیمات، مجدداً پنجره Symbols را باز کرده و درخواست جدیدی را با فشردن دکمه Request به سرور بفرستید.
اگر همه چیز مرتب است، میتوانید با کلیک روی دکمه Export Bars دادهها دریافت شده را ذخیره کنید.
پوشه و نام مورد نظرتان را انتخاب کنید. نام پیشفرض، دارای نام نماد (خودرو)، قاب زمانی (M1)، تاریخ و زمان اولین و آخرین شمع است. پسوند را روی csv انتخاب کرده و دکمه Save را بفشارید.
تنظیمات نماد
زمانی که بخواهیم دادهها را وارد بورستستر کنیم، لازم است ویژگیهای نماد مورد نظرمان را در آن تنظیم کنیم. برای دانستن این ویژگیها، به کادر مربوط به آن در برگه Specification مراجعه میکنیم.
در این قسمت، ویژگیهای نماد را میتوانیم ببینیم. این اطلاعات بسیار مهم هستند زیرا بر اساس همین ویژگیها باید دادهها را در بورستستر وارد کنیم.
مورد | شرح |
Digit | تعداد رقم بعد از اعشار در قیمت قیمت برخی نمادها، دارای اعشار است. مانند نماد انس یا جفتارزها. اما در بازار ایران عملاً کمترین واحد پولی، یک ریال است و بنابراین، رقم اعشاری نداریم. |
Contract Size | اندازه قرارداد به این معناست که انجام معامله روی یک قرارداد، شامل خرید یا فروش چه تعداد از موضوع مورد معامله میشود. این مورد، همان مفهوم لات (Lot) در بازارهای جهانی است که مثلاً برای جفتارزهای دلاری، معادل ۱۰۰ هزار دلار است. در ایران و در بازار بورس، این عدد معادل یک است. زیرا هر خرید، خرید یک سهم است. اما در بازاری مانند آتی سکه، هر قرارداد، شامل ۱۰ سکه میشود. بنابراین Contract Size در مورد سهام، معادل ۱ و در مورد بازار آتی سکه، معادل ۱۰ خواهد بود. |
Spread | اختلاف قیمت عرضه و تقاضا است. مبنای کارمزد در بازارهای جهانی، اسپرد است. اما در بازار ایران، کارمزد، عددی ثابت و یا درصدی از ارزش معامله است. از این جهت، در بازار ایران، میزان اسپرد، شناور و متغیر است. دانستن نوع و میزان اسپرد زمانی مهم است که با داده تیک سر و کار داشته و به دنبال معاملات اسکالپ باشیم. در بازار ایران، این موضوع کاربردی ندارد. |
Stops Level | این میزان، در عمل کمترین فاصله تعیین حد سود و ضرر تا قیمت جاری در بازار است. در بازارهای داخلی، چنین محدودیتی نداریم و مقدار آن، صفر است. |
Margin Currency | ارز مبنای محاسبه مارجین – ریال |
Profit Currency | ارز مبنای محاسبه سود – ریال |
Tick Size | کمترین میزان تغییر در قیمت (مشابه pip) – برای سهامها، معادل ۱ (یک ریال) و برای آتی سکه، در مقطع زمانی کنونی، معادل ۵۰۰۰ ریال است. |
Tick Value | ارزش پولی یک واحد تغییر در قیمت، بر سود یا زیان (مشابه pip value) طبیعتاً این مورد، تابعی است از اندازه قرارداد. برای سهام، معادل یک و برای آتی سکه، معادل ۱۰*۵۰۰۰=۵۰۰۰۰ ریال است. |
ورود داده به بورستستر
فرض بر این است که با کلیات روش ایجاد پروژه و وارد کردن داده در بورستستر آشنایی دارید. اگر چنین نیست، این و این را ببینید.
ایجاد نماد جدید
به مرکز داده رفته و برای ایجاد نماد جدید، روی دکمه Add کلیک کنید
به عنوان یک قرارداد، اسامی نماد سهامها با # شروع میشوند. بنابراین، برای نماد خودرو (که دادههایش را از متاتریدر استخراج کردیم) نام KHODRO# را مینویسیم. نوع نماد را نیز به Stock به معنای سهام تغییر میدهیم. مقادیر مربوط به واحد پولی را در هر سه کادر مربوطه، روی IRR تنظیم میکنیم. مقدار Lot size معادل اندازه قرارداد است. پس برای سهام، مقدارش ۱ خواهد بود (اگر با آتی سکه کار میکنید، مقدار را روی ۱۰ قرار دهید). اهرم برای سهام، معادل ۱ است در حالی که برای آتی سکه، معادل ۱۰ باید تنظیم شود. مقادیر مربوط به اعشار، اسپرد و کمترین فاصله از قیمت را روی صفر تنظیم کنید. در نهایت روی Ok کلیک کنید.
پس از ساخته شدن نماد، میتوانیم دادهها را وارد آن کنیم. برای این کار، روی دکمه Import from a file کلیک کنید.
در قسمت بالا، پرونده خود را انتخاب کرده و سپس نماد مربوطه را انتخاب کنید. اگر قبلاً دادهای به نماد خود وارد کرده باشید، وارد کردن داده جدید، باعث از بین رفتن دادههای قبلی میشود. به این ترتیب میتوانید هر بار، فقط دادههای جدید را گرفته و به دادههای قبلی اضافه کنید. اما اگر به هر دلیلی بخواهید که دادههای قبلی پاک شده و دادههای جدید جایگزین آن شوند، گزینه مربوط به Delete the previously را فعال کنید. با فشردن دکمه Next به صفحه بعد بروید.
در این پنجره، باید مشخص کنیم که دادهها با چه ترتیبی در پرونده داده قرار گرفتهاند. در قسمت بالا، تنظیمات مربوط به جداکننده ستونها (که در این حالت، Tab است)، قالب درج تاریخ و نیز محتوای هر ستون دیده میشود. در بخش میانی، چند خط از پرونده برای نمونه، نمایش داده میشود. قسمت پایین نشان میدهد که آیا دادهها به درستی در ستونها قرار گرفتهاند یا خیز. نمایش علامت سؤال و نیز نوشته قرمز رنگ، نشان از وجود مشکل دارند. طبیعی است! زیرا ستونها را تنظیم نکردهایم.
ستونها را به ترتیبی که در این تصویر میبینید تنظیم کنید. توجه داشته باشید که در این حالت، از ستون هفتم که مربوط به تعداد معاملات است صرف نظر (Skip) شده است و ستون هشتم برای حجم معاملات انتخاب شده است. چنانچه سبک معاملاتی شما وابسته به تعداد معاملات است، باید ستون هفتم را روی Volume تنظیم کرده و از ستون هشتم صرفنظر کنید. با فشردن دکمه Import، دادهها به برنامه وارد میشوند.
بسته به کیفیت دادههای شما، نوار نمایشگر کیفیت داده ممکن است متفاوت باشد. قسمتهای سبز رنگ، نشاندهنده وجود داده و قسمتهای قرمز نشاندهنده فقدان داده هستند. با توجه به اینکه بازار بورس اوراق بهادار تهران، از شنبه تا چهارشنبه و تنها سه ساعت و نیم در روز فعالیت میکند و نیز در مقاطعی، به دلایل مختلف، نمادها ممکن است برای چند روز یا چند هفته (و بعضا چند ماه) بسته باشند، وجود خطوط قرمز،طبیعی است.
تا اینجا، دادهها وارد نماد شدهاند. اگر پروژهای درست نکردهاید، لازم است اکنون یک پروژه بر اساس این نماد بسازید.
در پنجره ساخت پروژه، نماد(ها) را انتخاب کنید. از آنجایی که دادههای ما، داده یک-دقیقه است، گزینه Use 1 minute data را در حالت انتخاب قرار میدهیم و به مرحله بعد میرویم.
در این پنجره، میتوانیم در صورت نیاز، منطقه زمانی را تغییر دهیم. از آنجایی که دادههای سهام و آتی سکه ایران، بر اساس تاریخ ایران هستند، نیازی به تغییر منطقه زمانی نیست. اگر میخواهید تست را از اولین شمع آغاز کنید، گزینه اول را در قسمت Testing starts from انتخاب کرده و دکمه Create را بفشارید.
اما اگر مایل هستید بخشی از نمودار، پیش از نقطه شروع تست، بارگزاری شود، گزینه دوم را انتخاب کرده و از تنظیمات ظاهر شده، تاریخ شروع تست را انتخاب کنید و سپس دکمه Create را بفشارید.
اکنون دادهها به بورستستر وارد شده است. میتوانید تست خود را شروع کنید.